SHAKES OF C-STAR

 

GEVAREN VAN SNEL AFVALLEN MET SHAKES

Hoe handig is het wanneer u door enkel een poedertje te mengen met wat water een volledige “maaltijd” tevoorschijn tovert? En dat u daar nog van schijnt af te vallen ook? Was het maar zo simpel: deze trend in diëetland brengt meer ongemakken met zich mee dan dat fabrikanten de consument voorspiegelt.

 

VERBORGEN WAARHEDEN

Hoe graag we allemaal zouden willen geloven dat zo’n simpele manier van afvallen de oplossing is, er zitten tal van haken en ogen aan deze methode. Dit is wat een shakedieet pretendeert te doen:

 • Enerzijds zegt het een hoge concentratie eiwitten te bevatten, waardoor er geen spiermassa verloren gaat of die juist wordt opgebouwd wanneer u dit combineert met de juiste vorm van lichaamsbeweging. Bovendien zou het verzadigend werken.
 • Anderzijds beweert het dat de inname van koolhydraten drastisch wordt verminderd doordat de shakes koolhydraatrijk voedsel vervangen, waardoor het lichaam de vetreserves moet aanspreken.

Op beide punten is iets aan te merken, wat zeker invloed heeft op de “superieure werking” van het diëet.

Allereerst de hoge concentratie eiwitten: wanneer ze het op deze manier zeggen, liegen ze inderdaad niet. Wat u moet weten over voedingsstoffen als eiwitten is dat er onderling verschillende soorten zijn. Deze maken hun onderscheid in de mate waarin ze op de van nature voorkomende stof in het lichaam lijken: hoe meer overeenkomsten ze hiermee vertonen, des te bio-identieker ze zijn, waardoor ze beter door het lichaam op kunnen worden genomen dan degenen die wat structuur betreft minder op het origineel lijken (vaak kunstmatig). Wanneer voedingsstoffen die niet bio-identiek zijn het lichaam binnenkomen, kan deze de stoffen niet volledig metaboliseren. Hierdoor komen de restproducten vrij in de bloedbaan terecht, wat schade aan de organen kan aanrichten. Dit gezegd hoeft het u vast niet te verwonderen dat de meeste eiwitshakes (met uitzondering van de whey-isolaat variant) eiwitten bevatten die niet op de biologische variant lijken. De opname van deze eiwitten is dus beperkt, met als gevolg dat er dus minder eiwitten worden opgenomen.

Daarnaast bevatten deze shakes vrij veel koolhydraten in de vorm van suikers, omdat vele mensen verslaafd zijn aan zoet. Deze suikers zorgen er echter juist voor dat meer vet wordt opgeslagen. Dus al met al niet zo gezond om mee te beginnen, maar helaas komt er nog meer om de hoek kijken bij deze manier van snel afvallen.

 

(S)LOW-CAL

Eiwitshakes bevatten weinig calorieën. In totaal krijgt u zo’n 500 calorieën per dag binnen met dit soort diëet. Hoewel velen geloven dat u afvalt door minder calorieën te eten, werkt het echter niet zo simpel. Door langere tijd weinig calorieën te eten, ziet het lichaam dit als hongersnood. Hierdoor zal het alles wat binnenkomt, opslaan als vet, als voorraad voor deze zogenaamde hongersnood. Omdat het lichaam zo lang mogelijk met deze voorraad vetten moet doen, gaat het metabolisme in ruststand (RMR) omlaag, waardoor u minder calorieën verbrandt. Deze theorie wordt ondersteund door verscheidene onderzoeken:

 • Onderzoekers keken naar de effecten van een diëet met erg weinig calorieën (420 kcal/dag), waarbij ze vooral letten op het gewichtsverlies en het effect op het metabolisme. De testgroep vrouwen, die allemaal te zwaar maar wel gezond waren, volgden het diëet tot zij hun streefgewicht bereikten. Ondanks dat de vrouwen in staat waren gewicht te verliezen, ging hun RMR drastisch omlaag (net als verschillende hormoonniveau's) tijdens dit diëet. Wanneer de vrouwen weer terug normaal gingen eten, bleef de RMR laag staan, met het gekende jojo-effect als gevolg.
 • In een ander onderzoek werden obese vrouwen acht weken lang of op een 1200 kcal/dag of op een 500 kcal/dag gezet. De RMR bij vrouwen, die het 500 kcal/dag diëet volgden, vertraagde ingrijpend. Bij degenen, die het 1200 kcal/dag volgden, bleef deze stabiel. Degenen uit de eerste groep gingen na de eerste 8 weken over op hetzelfde diëet als de andere groep, waarna de RMR weer iets omhoog ging. Het bereikte echter niet hetzelfde niveau als voorheen.

 

Zie het metabolisme als een haardvuur: om het te laten branden en te voorkomen dat het uitgaat, moet u er hout op blijven gooien. Wanneer u dit niet doet, zal de houtvoorraad letterlijk in rook opgaan en dooft het vuur.

 

 

 

NIERSCHADE

De nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Deze afvalstoffen worden via urine uit het lichaam gevoerd. Bij de eiwitstofwisseling in de lever ontstaat een afvalproduct genaamd ureum (een stikstofhoudende afvalstof) dat gevaarlijk is voor de nieren. Dit kan op den duur de nieren schaden, met mogelijks zelfs nierfalen tot gevolg.

 

TEKORT AAN VETTEN

Wanneer u kijkt naar de nutritionele inhoud van eiwitshakes, ziet u dat ze (naast een heleboel kunstmatige toevoegingen), voornamelijk eiwitten en suikers bevatten. Dit heeft als gevolg dat de vetinname tot een absoluut minimum wordt beperkt. Dit heeft als gevolg dat u langere tijd geen essentiële vetzuren als omega 3 binnenkrijgt en het lichaam minder goed in staat zal zijn om belangrijke vitamines als A. D, E en K en mineralen op te nemen. Door het volgen van een vetarm diëet lokt u gezondheidsproblemen uit als depressie, verhoogde kans op kanker en tekort aan bepaalde nutriënten.

 

AFVALLEN: LET OP UW HORMONEN

Wanneer u blijvend en snel afvallen wilt, is het belangrijk om uw hormoonhuishouding op pijl te houden. Crashdiëten als eiwitshakediëten brengen deze drastisch uit balans, en gezien hormonen alle processen regelen in het lichaam, bent u dan alleen nog maar verder van huis. Dit krijgt u alleen voor elkaar door natuurlijke voeding die rijk is aan tal van voedingsstoffen, en niet wanneer uw voeding bestaat uit kunstmatige poedertjes.

 

NADELEN VAN SNEL AFVALLEN MET SHAKES

 • Stopt u met de shakes en gaat u terug naar uw eigen voedingspatroon, dan is de kans groot dat u weer aankomt. Het is ook belangrijk om uw eigen voedingsgewoontes aan te pakken.
 • Eet u vaak met anderen, dan is het soms moeilijk in te passen. En zeker niet als er van u verwacht word voor anderen te koken.
 • Als de zoete smaak u niet bevalt, is het moeilijk om andere smaken te kiezen.
 • Shakes zijn geen volwaardige voeding. Wat er niet aan toegevoegd is, zit er niet in. Kijk dus goed op de verpakking wat er allemaal inzit.
 • Het kopen van de producten kan best prijzig zijn, zeker als er een afslankprogramma aan gekoppeld wordt.
 • U moet er veel voor laten. Terwijl u aan uw zoveelste shake zit, verorbert uw partner een bord spaghetti.
 • Chocolade, een stroopwafel en zelfs een biscuitje of een glas light frisdrank zijn uit den boze.

 

WAT VINDEN DESKUNDIGEN?

Volgens het Nederlands Voedingscentrum moet u minimaal 1200 kcal per dag innemen. Consulente Els Dijkstra: “Een lichaam kan niet teren op 500 kcal per dag. Bij het Voedingscentrum hebben zich een aantal diëetvolgers met klachten als hoofdpijn, duizeligheid, obstipatie, diarree en misselijkheid gemeld. Het Cambridge diëet werkt met maaltijdvervangers, terwijl een cliënt juist moet leren met ‘gewone’ voedingsmiddelen om te gaan.”
 

BIJ DE C-STAR METHODE ADVISEREN WE EEN MINIMALE NEGATIEVE CALORIEBALANS

Dit wil zeggen, een beetje minder voeding nuttigen dan verbruikt wordt! Zo voorkom je het risico op een jojo effect. Het lichaam blijft gewoon aan voeding en het krijgt alle bouwstoffen binnen die het nodig heeft.

 

De C-Star Methode van snel afslanken zonder diëet is veilig voor lichaam en geest en zorgt ervoor dat de cliënt tijdens de behandelingskuur een stralend humeur behoudt.

 

 

Niet eten of te weinig eten maakt immers ontevreden en prikkelbaar. Het is tegennatuurlijk om uzelf te straffen. De mens moet zichzelf liefhebben en omringen met alles wat gelukkig maakt. Het C-Star Concept ondersteunt en stimuleert het menselijk geluksgevoel.