Vijf Tibetaanse Oefeningen

Testimonial van Didier, 46 jaar: "Sinds meer dan 18 maanden doe ik bijna elke ochtend de Vijf Tibetaanse Oefeningen als eerste daad, dus nog voor ik de badkamer intrek. Het is mijn ervaring dat je dit als eerste daad moet stellen, zonder aarzelen of er eerst veel bij na te denken. Als ik eerst een paar andere dingen doe, dan kom ik vaak niet meer tot de oefeningen die ochtend omdat er dan altijd wel een stemmetje in mij zegt om het even een dag niet te doen. En iedereen weet: van uitstel komt afstel, en voor je het weet ben je die oefeningen weer vergeten... Ik ben heel enthousiast over de Vijf Tibetaanse Oefeningen, die om vijf redenen voor mij pure magie betekenen. Ten eerste ben ik van niemand afhankelijk om ze consekwent te blijven doen en kan ik ze overal doen (thuis, op hotel, als gast bij vrienden, bij je schoonouders, op het bootdek, op de camping, op het strand, enz.). Ten tweede slaag ik erin om telkens in minder dan 15 minuten een goede ontgifting en een enorme energieboost te realiseren. Ten derde is elke mogelijke pijn (aan de onderrug bvb. na een nachtje verkeerd liggen) in een aantal minuten tijd helemaal verdwenen en kan ik de hele dag alles fysiek aan zonder enige hinder. Ten vierde helpt het me enorm om mijn slank figuur te behouden. Ten vijfde tenslotte heb ik ondertussen al spelend, zonder bezoeken aan de fitness, veel sterkere rug- en buikspieren, meer gespierde armen, iets bredere schouders en veel meer lenigheid dan ooit tevoren. Hiermee beginnen was één van mijn beste beslissingen ooit. Denk hierover niet te veelna, maar begin er gewoon aan!  Dank je, Annah, voor dit wonderbaarlijk advies dat je me indertijd gegeven hebt." 

 

De Tibetaanse yoga oefeningen werken in op de zeven chakra’s of energiecentra. Elk van de zeven chakra’s houdt verband met een van de zeven endocriene klieren en werkt stimulerend op de hormoonproductie. Het zijn deze hormonen die alle lichaamsfuncties, inclusief het verouderingsproces, reguleren.

 

In een gezond lichaam draaien de chakra’s met een grote snelheid rond, waardoor etherische levensenergie, ook wel prana genoemd, in bovenwaartse richting door het endocriene stelsel kan stromen. Maar als één of méér van deze chakra’s beginnen te vertragen wordt het stromen van de vitale levensenergie gehinderd en dat zorgt voor veroudering en een slechte gezondheid.

 

De levensenergie strekt zich bij gezonde mensen tot buiten het lichaam uit, maar bij zwakke en zieke mensen komt deze nauwelijks tot aan de huid. De snelste manier om je jeugd, gezondheid en vitaliteit terug te krijgen is ervoor te zorgen dat de chakra’s weer normaal gaan draaien. Dat kan met deze eenvoudige yoga oefeningen bereikt worden.

 

Eén yoga oefening is op zich al nuttig, maar voor de allerbeste resultaten zijn ze alle vijf nodig. Het effect van de yoga oefeningen zijn het grootst als je ze elke dag beoefent. Begin met elke yoga oefening elke dag 3 keer te doen. Elke week doe je er dan 2 bij, totdat je in week 10 elke yoga oefening 21 keer doet. Daarna houd je het aantal op 21.

 

De Vijf Tibetaanse Yoga Oefeningen

 

Yoga oefening 1

 

Sta rechtop met je armen op schouderhoogte, parallel aan de vloer. Draai rechtsom rond je as, totdat je enigszins duizelig wordt. Verhoog zoals boven aangegeven het aantal rondjes elke week.

 

 

Yoga oefening 2

 

Ga op je rug liggen. Laat je armen naast je op de grond liggen met de handpalmen naar beneden, terwijl je de vingers gesloten houdt. Met de inademing til je je hoofd op en probeer met je kin de borst te raken. Tegelijkertijd hef je de benen op naar een verticale positie, terwijl je de knieen gestrekt houdt. Met de uitademing breng je hoofd en benen weer terug naar de grond, waarbij je erop let de knieen niet te laten buigen. Als je benen de grond raken, laat je alle spieren in je lichaam ontspannen. Herhaal de yoga oefening.

 

 

Yoga oefening 3

 

Kniel op de vloer, terwijl je je lichaam rechtop houdt. Zet je handen tegen de achterkant van je bovenbenen. Breng de kin tegen de borst. Buig naar achteren terwijl je inademt, laat je hoofd naar achteren vallen en gebruik je handen als ondersteuning. Kom weer terug naar de uitgangspositie en adem uit. Herhaal de yoga oefening.

 

 

Yoga oefening 4

 

Ga zitten, terwijl je je benen naar voren gestrekt houdt, met je voeten ongeveer 30 cm uit elkaar. Let erop dat je goed rechtop zit en plaats je handen naast je billen op de grond. Terwijl je inademt laat je je hoofd naar achteren vallen en til je de heupen op, zodat de knieen een rechte hoek maken, terwijl de armen gestrekt blijven. Het is de bedoeling dat er een rechte lijn ontstaat tussen bovenlichaam en de bovenbenen. Houd de adem vast en span alle spieren in je lichaam aan. Terwijl je uitademt kom je weer terug naar de uitgangspositie. Laat alle spieren zich ontspannen. Herhaal de yoga oefening.

 

 

Yoga Oefening 5

 

Ga op je buik liggen. Zet je handen onder je schouders op de grond. Buig je voeten, zodat de tenen op de grond staan. Kom omhoog, zodat je wat door je rug zakt en op handen en tenen staat. Kijk omhoog en adem uit. Vervolgens adem je in en breng je je heupen zo hoog mogelijk, zodat de hielen bijna of helemaal de grond raken en de schouders zo laag mogelijk zijn. Probeer ervoor te zorgen dat de benen gestrekt zijn, terwijl rug en armen een rechte lijn maken. Herhaal de yoga oefening.

 

 

Als je deze oefeningen vanaf nu elke dag herhaalt en opbouwt totdat je vanaf week 10 elke yoga oefening 21 keer doet, blijf je een stuk langer gezond en fit. Je zult het effect snel ervaren.